Hoe leg je uit dat je overprikkeld bent?

#overprikkeling #vrouwen

HSP en overprikkeling deel 3

Daar zit ze, in tranen. Weer te hard van stapel gelopen vandaag. Van zichzelf begrijpt ze het wel. Maar die ogen van haar vriendin die haar bezorgd en meewarig aanstaarden. Je hoefde haar nog net niet tegen te houden 112 te bellen, maar als het aan haar lag was het bijna zover. Het lijkt wel alsof zij schrikt als jij zo intens huilt. Het lijkt wel alsof zij denkt dat je een zenuwinzinking nabij bent. Terwijl jijzelf heel goed weet dat dat allemaal zo’n vaart niet loopt. Jij weet dat jij nu eenmaal zo reageert als de dag te vol en te veel voor je was. En dat dat, met een kopje thee, een warm bad, een lekker dekentje, een grote knuffel, een liefdevolle blik en wat geduld, eigenlijk altijd wel weer goed komt.

Van je familie hoor je soms opmerkingen dat je jezelf niet zo serieus moet nemen. Kom op zeg. Jij denkt veel te veel aan jezelf. Word maar eens wat harder! Hoe vaak heb je dat al niet gehoord. Of erger nog: dat je labiel bent. En een drama-queen.

Jij weet dat je dat allemaal niet bent. Maar je wordt er ook moe van dat te moeten blijven uitleggen. Alsof je jezelf moet verdedigen dat jij bent wie je bent. In control. Maar wel intens levend en intens belevend. En soms intens huilend. Maar ook intens lachend. Intens liefhebbend. Hartverwarmend. Zo ben je nu eenmaal. En hoewel je het niet altijd gemakkelijk vindt, en het vaak erg puzzelen is hoe je je staande houdt, het is nu eenmaal zoals jij bent. Jij bent HSP, of je nu wilt of niet. En je bent bepaald niet de enige. Laatst las je het weer: 20% van de bevolking is HSP. Je weet inmiddels dat je op de buitenwereld intens en overweldigend kan overkomen. Maar hoe leg je dat uit aan iemand die dat niet is? Hoe leg je uit wat overprikkeling is? Want de kans bestaat dat als je het woord hooggevoelig gebruikt, die ander zich aangevallen voelt en zich verdedigt met de vraag of zij dan ongevoelig is…..

Mijn cliënten zijn hier vaak zoekende in. Zeker in een omgeving met weinig mensen van onze “HSP stam” kun je je dan knap alleen voelen.  Door middel van coaching vinden deze vrouwen hun eigen manier om zichzelf trouw te blijven én vanuit hun hart in dialoog blijven met hun omgeving.

Contact me als jij dit ook wilt kunnen. Gewoon omdat jij jezelf dat ongelofelijk gunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *