zachtvoorjezelf HSP coaching

Huilen als het je teveel wordt, HSP en overprikkeling deel 1

We zoomen in op het moment dat ze zich overprikkeld voelt. Een heftig gevoel van ondraaglijke onrust en spanning. Ze snauwt haar partner af. Heeft geen geduld meer voor haar kind. Ze stoot zich aan de tafel die daar al jaren staat. Ze laat dingen uit haar handen vallen. En alles in haar schreeuwt dat ze rust wil, RUST!!. WEG HIER. NU! En als een golf die niet meer is tegen te houden stromen de tranen over haar wangen. Ze voelt alleen nog haar hoofd. Alsof alle stress omhoog stuwt, en het hoofd uit wil. Overprikkeld. Door een flinke storm weggegewaaid van haar zachte zelf.

Achteraf had ze het kunnen weten. Ze had zo lekker gewerkt die dag. Er volop in, er helemaal voor gaan. Wel te lang achter elkaar, en te weinig pauze. Maar ja, zoveel inspiratie. Dus toch nog even door, want hoe fijn. Daarna oja, nog even haar mail checken. Toch nog even op social media. Even een vriendin bellen. Even….

En dan dus die tranen. Die zeggen dat het genoeg is. En ongenadig zelfverwijt: “had dan ook beter nagedacht. Zo stom, wanneer leer je het nou eens! Je weet toch dat je pauzes moet nemen. Je weet toch…”

Herkenbaar? Als HSP weet je dat jouw dag diepe impact heeft. Je hebt lange tijd nodig om alle indrukken te verwerken. En als je onvoldoende rustmomenten neemt, dan loopt jouw emmer letterlijk over. En huil je dikke tranen, terwijl je dat helemaal niet wilt.  

De kunst is om op het moment dat je overprikkeld bent en alleen nog maar kunt huilen, jezelf bij de hand te nemen en een stille plek voor jezelf op te zoeken. En tegen jezelf te zeggen dat je boos mag zijn, en mag huilen, dat je mag ontladen omdat jij dat nu nodig hebt . En dat je niet stom bent. De kunst is om op DAT moment tegen jezelf te zeggen dat het niet erg is dat je over je grenzen bent gegaan. Jij mag leren, daar ben je mens voor. En dat je weet dat het nu echt niet fijn voelt, maar dat je, met de juiste zelfzorg, uiteindelijk weer zult herstellen. En je uiteindelijk weer prettiger zult voelen. Als je dat vertrouwen diep van binnen in jezelf voelt, is het nare gevoel van overprikkeling veel makkelijker te dragen. Gewoon, omdat je daarmee veel zachter bent voor jezelf. Dat is compassie, en dat wens ik elke HSP toe.

Versta jij deze kunst? Of zou je deze kunst graag willen leren? Cliënten die ik coach herkennen allemaal deze worsteling. En worden hierin steeds zachter voor zichzelf.  

Contact me als jij dit ook wilt leren. Gewoon omdat jij jezelf dat ongelofelijk gunt.

www.zachtvoorjezelf.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *