Mijn hoogsensitieve brein

Zomaar wat kenmerken:

De kleinste details waarnemen die anderen over het hoofd zien.

Aanvoelen wie zorg nodig heeft en dat ook vol toewijding geven, mijzelf daarmee helemaal vergetend.

Diep denken over diverse zaken, waarbij anderen mijn gedachtengang lang niet altijd kunnen volgen en zelfs afhaken. (ben jij er nog? Lees je nog even verder 😉?)

Uitermate goed zijn in zelfreflectie, en daarbij altijd weer zien hoe ik iets beter of anders zou kunnen doen. Of hoe ik kan leren van mijn ervaringen.  

Intens voelen van emoties. Er heel lang over doen om een intense ervaring te verwerken.

Nou dacht ik alle boeken over Hoogsensitiviteit wel te hebben gelezen. Maar dit boek voelt echt als thuiskomen. Door het lezen van dit boek begrijp ik mezelf ineens nog veel beter! Het lijkt wel of ik mijn eigen gebruiksaanwijzing heb gelezen. Als ik het boek uiteindelijk dichtsla, voel ik me uitgerust en tevreden. En dat heeft alleen al te maken met het feit dat hoogsensitiviteit geen hype is. Ook is het niet om interessant te doen. Of mezelf te willen onderscheiden, of beter te willen zijn dan die ander. Hoogsensitiviteit, zo schrijft Esther Bergsma, is gewoon aantoonbaar in het brein. En zij beschrijft dat in dit boek aan de hand van talloze recente wetenschappelijke inzichten. Dat vind ik nou leuk.

Op de een of andere manier voelt het allemaal ineens veel gemakkelijker. Het staat zo helder op papier. En het is zo ontzettend herkenbaar allemaal.

Nou heb ik zelf best wel gepuzzeld op wie ik ben. Een vlinder kan niet sjouwen, en een karrenpaard niet zweven. Dat verhaal. Misschien is het daardoor zo fijn dat ik alle stukjes van mijn puzzel in dit boek lees. Het klinkt me als muziek in de oren. Het slotakkoord van mijn puzzel.  

Ook lekker te lezen dat ik bepaald niet de enige ben: 20% van de wereldbevolking is hoogsensitief!

En hoe leuk is het dan dat Esther schrijft dat compassie met jezelf je ver zal brengen. De naam van mijn coachingspraktijk Zachtvoorjezelf klopt gewoon . Dat wist ik al 😉. Maar  nu weet ik het zeker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *