zacht voor jezelf coaching

Waarom we wel willen mediteren maar het niet doen, of te weinig

Als ik uit mijn raam kijk, zie ik deze boom. In de ochtend schijnt de zon door de blaadjes waardoor ze prachtig frisgroen zijn en bijna licht geven.Deze boom heeft een grote kruin. Misschien weet je dat de kruin van de boom net zo groot is als zijn wortelstelsel in de grond. Daarom gebruik ik een boom graag als metafoor tijdens meditaties.

Als je uiterst gevoelig bent afgesteld, dan kunnen de dagelijkse prikkels je enorm overweldigen. Doordat je diepgaand waarneemt heb je langere tijd nodig om deze prikkels te verwerken. Essentieel hiervoor is dat je dan goed geaard bent. Anders gezegd: je staat met twee voeten stevig op de grond. De kunst is om net zo stevig te staan als een boom. Je lijf de stam, je  voeten de aanzet van de wortels die diep in de aarde groeien. Zo waai je niet om, ook niet bij de grootste tegenslag.

Het lijkt zo simpel. Maar waarom hoor ik dan zo vaak van de vrouwen die ik coach: ja, mediteren is goed voor me,  dat wil ik ook gaan doen. Maar vervolgens gebeurt het niet…

Als je hoogsensitief bent, ontstaat er  bij een overload aan prikkels, in jouw hoofd een soort racebaan in een overvol stadion. Je hoofd loeit en voelt wild, en je bent alleen nog maar hoofd. Je lijf voel je niet meer. In feite schreeuwt jouw hoofd en jouw lijf dan om rust en centreren, maar je hoofd kan daar eenvoudigweg niet meer naar luisteren. De aanstuurfunctie staat door alle stress als het ware uit. Dat maakt daadwerkelijk stoppen en echt gaan zitten om te mediteren op dat moment zo moeilijk.

Toch is het haalbaar.  

Als jij HSP bent en echt wil gaan mediteren, dan begint dat met een krachtig wilsbesluit wat je heel beslist en duidelijk tegen jezelf uitspreekt.  Je gunt jezelf vanaf nu een dagelijks een moment van zitten in aandacht, stilte in het oog van de orkaan en bewust te ademen.  

Mij is het gelukt, en ik heb er al jaren baat bij.

Samen mediteren is gemakkelijker dan alleen. Sluit daarom komende zondag 19.30u aan bij het HSP cafe van sensitives. Daar kun je persoonlijk van mij horen wat meditatie mij heeft gebracht. En een korte meditatie zelf ervaren. Opgeven bij unite@sensitives.nl. en je ontvangt de  link.

Zie ik je zondag?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *